torsdag, september 06, 2007

Analys

Jag har i ett år nu varit Hälsing.Vad innebär det att bo i Hälsingland undrar vän av ordning, tur jag har svaren dåra.

Att vara Hälsing innebär att man felanvänder ord. En bro är en utefarstu. Man åker åt saker. Man gör saker om nåt tag.
Man säger shu, en inandning som på något sätt täcker ett helt samtal: Vännen JP är grym på att säga shu. I början trodde jag att han hatade mig för det var mest det han sa.
Hur smart känner man sig efter en tre minuter lång utläggning om Akademiens storhet när man får svaret shu?

Hyfsat inte:

Mer saker är att man på riktigt har bearneaisesås på sina pizzor. Om pizzan inte innehåller bea köper man en bea vid sidan. Det är nog det konstigaste. Det och den frekventa närmast läskiga närvaron av just pizzerior. Har sett en kinarest i Bollnäs, där fanns en thai me men den konkade sönder snabbt. Ingen bea där ju.

Det finns en bild av Häslingland som bängbältet. Att folk sitter i skogen o bara super ner sig. Det är inte riktigt sant, de sitter på andra platser oxå.
hembränning som är ett brott i Sverige ger man kommunala bidrag till här.
I byn samlas man först på Pizza bandy för o dricka litta, sen hemma hos nån för att supa mkt, sen äre bonden o hinkande i takt. Det är vackert.
Gammal som ung, alla umgås. Jag gillar det.
Ibland är det evenemang på hotellet, då vet man man får jobba över veckan efter för den lille fete är där o tar folk o slänger i arresten. Lite ologiskt att applådera ett missbruk o sen när man tröttnar ta in dom o slå dom. Hälsingelogik.

o så bor världens vackraste människa här som gör att man vill leva lite till. O biblioteket skyltar med Johan Johanssons bok för den tar ju upp Edsbyn. Sen att han kallar väl valda medborgare för vandrande aborter gör inget. Edsbyn nämns ju.
Man kan ente mer än att älska de
Skogen dofterna o som nu när sommaren sakta ger upp. Ljuset över voxnan. O plötsligt var det afton

Inga kommentarer: